woensdag 22 juni 2011

It's unfair ..

Tumblr_lmjteeuuxj1qfqo1bo1_500_large



Afgelopen week was een hectische week. Vandaar dat er geen blogposts meer bijgekomen zijn, ook niet van de 30-days challenge, sorry daarvoor! Ik zal jullie uitleggen waarom.

Donderdag kreeg ik mijn examenuitslag. De hele week was ik al erg zenuwachtig, omdat ik wist dat het erop of eronder zou zijn. Rond kwart over twee kreeg ik een telefoontje met de mededeling dat ik voor nu was gezakt. Ik kón nog wel slagen, maar dan moest ik of een 7 op Engels halen of een 7,5 op wiskunde of geschiedenis. Ik stond namelijk drie vijven, en dat mag niet. Twee vijven mag wel, maar dat moet je kunnen compenseren. En die compensatiepunten, die had ik niet. Vandaar dat ik zo hoog op mijn herkansing moest halen. Engels, wiskunde en geschiedenis zijn nou niet mijn geweldigste vakken. Na lang wikken en wegen en overleg met mijn mentor had ik besloten om Engels te gaan herkansen. Engels waren leesteksten, dus je kon je alleen voorbereiden door te oefenen en te oefenen en te oefenen .. Ik ging natuurlijk helemaal voor de her en heb er ook alles aan gedaan, maar tegelijk besefte ik me dat een 7 wel heel hoog was.

Gister was het dan zover, mijn herexamen. En hoewel hij beter ging dan de vorige keer, heb ik het niet gered. Op Engels ben ik nu wel geslaagd, maar ik had een 5.6 en dus geen 7 en dus geen compensatiepunten. En het is zo oneerlijk, omdat als ik 0,1 hoger op kunst had gehaald ik wél genoeg compensatiepunten had en dus wel was geslaagd. Maar helaas, het heeft niet mogen gebeuren, ik ben gezakt.

En dan denk je natuurlijk: gut, en nu? Ja, dat was ook de vraag die ik gesteld kreeg. Dan moet je ineens alles op een rijtje gaan zetten en kijken naar de mogelijkheden die open liggen. Ik ga in elk geval niet nog een jaar 5HAVO doen, dat werd mij ook afgeraden. Volgend jaar worden de eisen namelijk strenger, je moet perse een voldoende halen op wiskunde, Nederlands en Engels. En om voor al die vakken een voldoende te halen op mijn examen is voor mij gewoon onhaalbaar. Vooral wiskunde. Ik ben er nooit een held in geweest en sta als sinds de tweede klas elk jaar een 5 gemiddeld. Ik wou serieus dat ik dat rotvak nooit had gekozen, maar ja.

Een andere optie is om naar de vavo te gaan, het volwassenenonderwijs. Hier volg je dan alleen de vakken waarop je gezakt bent. (in mijn geval dus geschiedenis en wiskunde). En kun je alsnog in dat jaar je diploma halen. Maar ook hier zal het lastig worden, ik heb gehoord dat je ook die vakken voldoende moet afsluiten omdat je voorderest niets hebt om mee te compenseren. En dan zit je weer met dat rottige wiskunde .. zal ik daar ooit een zes ophalen? Naast de vavo zou ik dat een mbo-opleiding gaan volgen. Ook ben ik bang dat het me misschien teveel druk gaat opleveren en dat een van de twee opleidingen niet slagen.

De laatste optie is om alleen een mbo-opleiding te volgen. En waarschijnlijk wordt 'm dit ook. Ik heb me goed verdiept in de opleidingen en er is een opleiding wat me erg aan spreekt: gespecialiseerd pedagogisch medewerker kinderopvang. Hier kun je dus mee werken in de kinderopvang maar ook bijvoorbeeld op een peuterspeelzaal. Het is gericht op kleine kinderen, iets wat ik geweldig vind! Omdat het gespecialiseerd is, houd je je ook bezig met de co�rdinatie van je collega's en ben je een aanspreekpunt voor de ouders. Je staat zegmaar wat hoger dan dat je er alleen werkt. Toch ook een stukje management en tegelijkertijd met kinderen werken: klinkt goed!

Vandaag kreeg ik met de post brochure's die ik heb aangevraagd van verschillende scholen over de opleiding. En als ik het allemaal zo lees in de boekjes denk ik ook: oh, net wat voor mij! Het is natuurlijk hartstikke jammer dat ik mijn diploma niet heb gehaald, maar ik heb er alles aan gedaan om wel te slagen. Ik kan werkelijk waar niets bedenken wat ik anders zou hebben gedaan. Sinds de derde klas ga ik al met moeite over elk schooljaar en slagen is me dus niet gelukt. Maar ik heb het geprobeerd en hard gewerkt en het is helaas niet gelukt. Jammer, maar deze mbo-opleiding spreekt mij ook erg aan. Hbo is namelijk ook erg pittig en ik wil ook niet op mijn tenen hoeven lopen om het te halen. En met mbo heb je ook prima mogelijkheden, waarom zou ik dat dan niet doen? Iets doen wat ik echt leuk vind en me daar helemaal op richten?

Dinsdag heb ik nog een gesprek op school waar ik onder andere nog voorlichting krijg over de vavo. Wat ik waarschijnlijk niet ga doen .. Het is allemaal informatie inwinnen en goed nadenken of wat ik wil. Het is natuurlijk niet even iets wat je zo beslist, het gaat over je toekomst. En ja, ik heb me vandaag met pijn in m'n hart uitgeschreven voor de pabo.

2 opmerkingen:

  1. Sorry dat ik het zeg meid, maar ik zou toch proberen je havo-diploma te halen als ik jou was! Het is je 4 jaar lang gelukt om altijd over te gaan en ik weet zeker dat je het wel kan! Maar goed, het is natuurlijk jou keuze.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Om even verder te gaan op mijn vorige bericht, mijn zus wil ook ongeveer de kant op die jij op wilt en doet mbo, maar de baanmogelijkheden in het mbo zijn niet heel super en de opleidingen zitten vaak slecht inelkaar. Bovendien moet je dan 3 jaar langer zitten om een hbo opleiding te kunnen doen terwijl je nu juist de kans hebt het over een jaar al te doen! Ik zou gewoon de havo afmaken en de pabo proberen!

    BeantwoordenVerwijderen